Geplaatst op

Araucana

Kip YouTube play

De Araucana is bekend om het leggen van groene of blauwkleurige eieren en z’n grote toeven (veren aan de wangen). Hij komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika (Chili en Peru). Het ras kwam naar Europa met bolstaart, maar inmiddels zijn er ook heel veel Araucana’s met staart . Ik heb alleen Araucana’s met staart omdat ik dat mooier vind. Ik heb de zgn. “Duitse” variant met baard (zonder toeven helaas). De toeven zijn moeilijk te fokken. Ook uit hanen en hennen met toeven komen vaak nakomelingen zonder toeven! Ze zijn er zowel in groot soort (haan +/- 2 kg, hen +/- 1,6 kg) als in de krielvariant (haan +/-  850 gr., hen +/- 750 gr.). Araucana’s leggen ongeveer 180 eieren per jaar. Ze hebben een erwtenkam. Kleurvarianten: tarwe, zilverpatrijs, blauwpatrijs, wildkleur, wit, zwart, blauw, koekoek, patrijs, blauw-tarwe, zilver-zwartgeloverd, goud-zwartgeloverd (de schuingedrukte kleurvarianten zijn niet erkend).

 

Hieronder een wildkleur hen van mijzelf:

 

Hieronder mijn Araucana haan:

alt

 

Hieronder een zilver-zwartgeloverde jonge hen van mijzelf met toeven en baard:

 klik hier voor meer foto’s