Geplaatst op

Zijdehoender

De Zijdehoender komt uit China. Het is een bijzonder ras omdat ze geen veren maar soort van haren hebben. Ze zien er zeer “knuffelig” uit en dat zijn ze ook. Ik vind het zelf ontzettend leuke kippen, maar ze zijn bijna sloom te noemen. Ze zijn ook ontzettend vaak broeds en veel eieren hebben ze bij mij nog nooit gelegd door die broedsheid. Zelfs bij -10 graden heb ik wel eens een broedse hen die niet van het nest af te krijgen is. Ze zit dan op niets want eventuele eieren haal ik eronderuit. Ze zijn er met en zonder baardje. Ze hebben een klein kuifje en middelmatige voetbevedering. Ze hebben 5 tenen in plaats van de gebruikelijke 4. De huid is donker blauw van kleur en de oorlellen zijn ook blauw, maar dan in een lichtere tint als de huid. Allemaal wel bijzonder te noemen en echt anders als bij mijn andere kippen. De kam is walnootvormig. Er zijn grote en kriel Zijdehoenders. De grote Zijdehoende haan weegt +/- 1,9 kg en de grote hen +/- 1,8 kg. De Zijdehoender krielhaan weegt +/- 700 gr en de krielhen +/- 600 gr. De grote en kriel Zijdehoenders leggen ongeveer 110 eieren per jaar. De kleurslagen zijn: wit, buff, blauw, zwart, koekoek, parelgrijs, meerzomig patrijs en meerzomig zilverpatrijs.

Hieronder een foto van mijn buffkleurige zijdehoenders:
 klik hier voor meer foto’s