Gepost op

Kippen

Momenteel hebben we 9 krielkippen. 5 Sabelpootjes in de kleur porselein en een haan, 2 sulmtalers in de kleur tarwe (met een kuifje), 1 zijdehoender en 1 krielkipje van een onbekend ras. We zijn nog op zoek naar twee soorten, Marans en Araucana. Krieleitjes van je eigen kippen zijn het allerlekkerst. Vorig jaar heeft 1 van de sulmtalers 6 Brahma-eieren uitgebroed (een zeer groot soort). Na 4 weken waren ze al net zo groot als moederkip. Helaas hebben we ze weg moeten doen, omdat ze niet meer door het deurtje van het kippenhok pasten. De kippen wonen in de wei met de geitjes. Dat gaat gelukkig prima samen. Vorig jaar rond de pasen hadden de kippen besloten alle eieren op de hooizolder te gaan leggen. Na 2 weken ongeveer zijn we eieren op de hooizolder gaan zoeken omdat het leghok leeg bleef. We hebben toen maar liefst 39 eieren gevonden. Veel meer dan dat we normaal gesproken rapen en vinden in het leghok. De geiten vinden de eieren ook lekker en eten er regelmatig van op, vandaar dat er toen zo veel op de hooizolder lagen want daar konden ze toen niet bij komen. Verder hebben we regelmatig kuikentjes in de zomer. Dat is echt lief. Ik heb echter afgeleerd om al die kuikens met de hand te voeren. Ze zijn dan gewend om naar mij toe te vliegen als ik in de buurt ben om voer te krijgen. Als je dan de wei in loopt en er komen 6 volwassen kippen op je af vliegen, dat is toch niet zo handig. Sabelpootkippen zijn zeer rustige kippen en dus makkelijk tam te krijgen. Dat is ook mede de reden waarom ik voor dit kippenras gekozen heb. Als je dus een paar kippetjes in je tuin wil laten rondhuppelen is dit een echte aanrader.